Werelddag Mondgezondheid 20 maart 2015

Op 20 maart vieren we de werelddag van de mondgezondheid. Dit jaar is het thema “ Smile for life”.
Naar aanleiding van de werelddag wil de Vlaamse Werkgroep voor Gezonde tanden (VWGT) van het Verbond der Vlaamse tandartsen (VVT) allen attent maken op het belang van een goede mondhygiëne heel het leven lang en vanaf kindsbeen af.
Het begint zelfs vanaf de zwangerschap. De toekomstige moeders die tandvleesproblemen hebben lopen een groter risico op vroegtijdig bevallen.
Vanaf de doorbraak van de eerste tanden is het aanbevolen om te poetsen met een fluoridehoudende kindertandpasta (500ppm). Rond 6 jaar breken de eerste definitieve kiezen door, we raden dan het gebruik van een tandpasta aan die 1450ppm bevat zoals voor de volwassenen.
De tieners gebruiken veel frisdranken die tanderosie veroorzaken. Een voedingsadvies en het regelmatige poetsen met een fluoridehoudende en minder abrasieve tandpasta worden aanbevolen. Voor de sporters onder hen raden de tandartsen ook het dragen van een mondbeschermer aan.
Voor jonge volwassenen die in volle ontwikkeling van hun carrière zijn, zijn een mooie glimlach en een gezonde mond heel belangrijk. Flossen en interdentale borstels gebruiken zijn een must om hun glimlach te behouden en hun sociale contacten te bevorderen.
De tandvleesproblemen kunnen met de jaren ernstiger worden en het verlies van tanden veroorzaken. Dagelijks poetsen en een tandartsbezoek 2 keer per jaar zijn aanbevolen voor iedereen, groot en klein, jong en oud.
De kwetsbare ouderen en de mensen met beperkingen hebben dagelijks hulp nodig om hun tanden rein te houden. Innemen van medicatie bevordert soms droge mond en verhoogt dan het risico op tandbederf.
Terug naar het overzicht
 

Inschrijven op onze nieuwsbrief